World Class Production

Printervriendelijke versieSend by email

Voor het transformeren van grondstoffen naar voedingsproducten, hebben vooral de technologieën die kwaliteit en houdbaarheid verhogen, een sterke impact op de concurrentiepositie, de financiële slagkracht en de exportmogeljkheden van bedrijven. Het F3 project richt zich op technologieën voor milde conservering, fysische oppervlakte decontaminatie en reductie van postcontaminatie.

Relevante artikels

Koud plasma als wapen tegen chemisch- en hitte-resistente microbiële sporen

Chemisch- en thermisch-resistente sporen op levensmiddelen en verpakkingsmaterialen kunnen geïnactiveerd worden met koud plasma op basis van stikstofgas. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research in het in december gepubliceerde artikel in Food Microbiology. De studie biedt aanknopingspunten voor het toepassen van koud plasma als sterilisatiemethode in de voedingsmiddelenindustrie.

Infrarood technologie van het Vlaamse Infrabaker verovert Aziatische markt!

Infrabaker International heeft begin november aangekondigd dat HJF, een toonaangevende Koreaanse leverancier van hoogwaardige levensmiddelen (vlees en sauzen), een Infrabaker heeft aangekocht voor hun vleesverwerkende bedrijven. 

Pulsemaster komt met nieuwe generatie PEF-technologie voor aardappelverwerking

Pulsemaster BV uit Bladel introduceert een nieuwe generatie PEF (pulsed electric field)-technologie voor het verbeteren van verwerkingsprocessen in de aardappelindustrie. Daarmee komt de definitieve doorbraak van PEF-processing in de foodsector in zicht.

Factsheets World Class Production technologies

In de factsheets kan je een beknopt overzicht terugvinden van de nieuwste technologieën voor kwaliteit en houdbaarheid: Factsheet Hoge Druk Factsheet PEF Factsheet Microgolven Factsheet Radiogolven Factsheet Ohmic Heating Factsheet Irradiatie

Altran-award voor langere levensduur van verse voeding

De Altran Stichting beloonde dit jaar een technologische voedselinnovatie. GHL Group won het met hun project ‘FlorPro’ voor een langere levensduur van verse voeding. Zij haalden het van drie andere finalisten: Abattoir met de bouw van hun nieuw slachthuis, The Green Kow met de commercialisatie van een product op basis van insecten en een team van drie studenten aan de UCL die in insecten een ideaal vis- en veevoeder zien.

Een manier om de levensduur van verpakte voedingswaren te verlengen

Esseoquattro SpA (IT) ontwikkelde een coating op basis van planten voor verpakkingen voor vlees en vis. De bekleding is zo ontworpen dat de ontwikkeling van biogene aminen (moleculen die vrijkomen uit bedorven vlees en vis en verantwoordelijk zijn voor slechte geuren) kan worden beheerst en bijgevolg de conserveringsduur van eetwaar kan worden verlengd met behoud van de organoleptische eigenschappen ervan. Hij wordt vervaardigd met extracten en essentiële oliën van rozemarijn, marjolein, salie.

Tune je productie met radiofrequente energie

Het gebruik van radiogolven heeft zijn weg gevonden naar tal van nieuwe toepassingen in de voedingsindustrie: pasteurisatie van eieren in de schaal, desinfectie van oppervlakken en producten en snelle ontdooiing van vlees en vis. 

PurePulse – PEF concept voor beter behoud van kwaliteit van sappen

Koelvers houdbare sappen die qua smaak dicht in de buurt komen van vers geperste sappen vinden meer en meer hun weg naar de markt. Het Nederlandse TOP bv ontwikkelde een PEF concept voor de conservering van sappen waarbij de producten tijdens behandeling onder de 40°C blijven.

Fruit en groenten langer houdbaar met ‘Active Modified Atmosphere Packaging’ (AMAP)

Door de ademhaling van vers fruit en groenten op te volgen en de verpakking hierop af te stemmen, kan de houdbaarheid significant opgetrokken worden. De technologie van het bedrijf Perfotec is gebaseerd op het zeer nauwkeurig perforeren van verpakkingen.

Aardbeien schimmelvrij dankzij UV-behandeling

Een behandeling met UV-licht kan ervoor zorgen dat aardbeien na 9 dagen nog steeds geen sporen van schimmels vertonen.