Fruit en groenten langer houdbaar met ‘Active Modified Atmosphere Packaging’ (AMAP)

Printervriendelijke versieSend by email

Door de ademhaling van vers fruit en groenten op te volgen en de verpakking hierop af te stemmen, kan de houdbaarheid significant opgetrokken worden. De technologie van het bedrijf Perfotec is gebaseerd op het zeer nauwkeurig perforeren van verpakkingen.

Werkingsmechanisme

Tijdens bewaring hebben fruit en groenten behoefte aan zuurstof voor de ademhaling. De snelheid van de ademhaling is afhankelijk van het product, van de variëteit en zelfs van het seizoen waardoor het niet evident is om optimale verpakkingseigenschappen voor deze producten te ontwikkelen. Om langer vers te blijven moet de hoeveelheid zuurstof beperkt worden zodat de ademhaling wordt vertraagd.

 

PerfoTec levert toestellen waarmee de ademhalingssnelheid binnen de 4 uur gemeten kan worden. De gepatenteerde Fast Respiration Meter® meet de zuurstofconsumptie en de CO2-productie en bepaalt hiermee de ademhalingssnelheid. Deze data kunnen opgeladen worden op een website om de optimale film permeabiliteit te berekenen. Deze informatie wordt gebruikt om met een laserperforatiesysteem microperforaties te maken in de verpakking. De grootte en het aantal perforaties heeft een invloed op de uiteindelijke film permeabiliteit. De film permeabiliteit is bepalend voor de kwaliteit en houdbaarheid van verse producten. Eén perforatie meer of minder kan het verschil maken tussen 1 of 3 extra dagen houdbaarheid. Ter controle wordt daarom iedere microperforatie gecheckt met een camerasysteem. Het systeem is toepasbaar in industriële omgevingen en is ook betrouwbaar in vochtige, koude en stoffige omgevingen. Zie ook: http://www.youtube.com/watch/?v=FvpMtc6kktE 


Bron: PerfoTec

Op 20 september 2013 organiseert F3 – Food Factory of the Future het event ‘Gluren bij de buren’ -Nieuwe technologieën met impact op kwaliteit en houdbaarheid, ism TOP bv en Universiteit Wageningen. Dit is een unieke kans om nieuwe technologieën rond microbiologische kwaliteit en houdbaarheid van dichtbij te bekijken. Tijdens dit event zal ook de AMAP technologie voorgesteld worden bij TOP bv. Programma en inschrijven

Houdbaarheid en voedselverspilling

Voedselverspilling staat hoog op de agenda in de westerse wereld aangezien 40% van de verse voeding verloren gaat. Groeten en fruit staan in de top 5 van producten die niet ten volle gebruikt worden. Een pilottest op commerciële schaal bij Marks & Spencer in het Verenigd Koninkrijk gaf bijna 50% minder voedselverliezen en een significante stijging in verkoop door een betere productkwaliteit. De meest duidelijke effecten zijn de zichtbare voordelen zoals minder schimmelvorming, minder verkleuring en minder uitdroging. Onderstaand enkele voorbeelden van al dan niet behandelde producten.


Meer info:

Commerciële apparatuur voor AMAP inclusief laserperforatie en respiratiemeter wordt alleen op de markt gebracht door Perfotec. Voor advies, software en R&D kunnen bedrijven terecht bij TOP bv

Bronnen:

AMAP Technology

Perfotec

TOP bv

F3 – Food Factory of the Future

(Stefan.Coghe@flandersfood.com)