Aardbeien schimmelvrij dankzij UV-behandeling

Printervriendelijke versieSend by email

Een behandeling met UV-licht kan ervoor zorgen dat aardbeien na 9 dagen nog steeds geen sporen van schimmels vertonen. 

Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft een methode ontdekt om de houdbaarheid van aardbeien aanzienlijk te verlengen. In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een koelkast, uitgerust met een ledtechnologie die UV-licht uitstraalt. In deze koelkast werd een doosje aardbeien geplaatst en vergeleken met een doosje dat in een gewone koelkast stond. De resultaten waren veelbelovend. In tegenstelling tot de gewone aardbeien, die reeds snel bedorven waren, bleven de met UV-behandelde aardbeien tot 9 dagen na aankoop schimmelvrij.

Invloed en schadelijkheid van UV-licht

Na afloop van de test werden verschillende eigenschappen onderzocht, nl de zuurtegraad, de kleur en de lekkerheid. Na 9 dagen in een koelkast met UV-licht waren de eigenschappen van de behandelde aardbeien vergelijkbaar met deze van normale aardbeien.

Voor deze proefopzet werden zeer lage hoeveelheden UV-bestraling gebruikt, vergelijkbaar met de blootstelling die je krijgt wanneer je buiten wandelt. Hiermee bevestigt dit onderzoek dat deze straling niet schadelijk is voor de mens.

Toekomst

De impact van deze nieuwe technologie kan zeer omvangrijk zijn. Deze technologie komt niet enkel de houdbaarheid en de nutritionele waarde van fruit ten goede, maar betekent ook een aanzienlijke vermindering van afval.

Voorlopig is deze technologie enkel getest op aardbeien en kersen (eerder onderzoek van de KULeuven). Bij kersen had deze technologie weinig invloed. In de toekomst zal deze technologie op ander fruit getest worden en aantonen of dit breed toepasbaar is.

F3 - Food Factory of the Future

De behandeling van fruit met UV-licht is een vorm van milde conservering. Milde conservering is een van de focuspunten van het F3 project, een samenwerking tussen Flanders’ FOOD, Sirris en Agoria. In dit project zullen volgende transformaties onder de loep worden genomen: World Class Production (kwaliteit en houdbaarheid), Smart Production (automatisatie) en Digital Factory (digitalisatie) om te komen tot voedingsbedrijven van de toekomst. Voor meer informatie over dit project kan u terecht op www.f-3.be of bij lieselotte.geerts@flandersfood.com.

Bronnen:

http://www.nieuwindustrieelbeleid.be/nieuws/2013/snel-bedorven-aardbeien-verleden-tijd-dankzij-uv

Eerder STW artikel: Biologische oppervlakte-ontsmetting van aardbeien en kersen