Pulsemaster komt met nieuwe generatie PEF-technologie voor aardappelverwerking

Printervriendelijke versieSend by email

Pulsemaster BV uit Bladel introduceert een nieuwe generatie PEF (pulsed electric field)-technologie voor het verbeteren van verwerkingsprocessen in de aardappelindustrie. Daarmee komt de definitieve doorbraak van PEF-processing in de foodsector in zicht.

Met de PEF-technologie van Pulsemaster worden celwanden in korte tijd doorlaatbaar gemaakt. Deze celdesintegratie of elektroporatie maakt PEF voor de aardappelverwerkende industrie tot een goed alternatief voor thermische voorverwarming. De traditionele preheater wordt daarmee overbodig bij de verwerking van aardappelen tot gesneden aardappelproducten. 

Een betere snijkwaliteit en een efficiënter proces zijn de belangrijkste resultaten van het vervangen van de preheater door PEF-apparatuur. Zowel het water- als het energieverbruik gaat omlaag. Ook levert PEF-processing een betere uitloging van suikers op, kortere blancheer-, droog- en voorbaktijden en een lagere olieopname bij het voorbakken. Daarnaast leidt de inzet van PEF-processing tot een significante verlaging van het percentage gebroken frietstaven.  

Energiezuinig, compact en hygiënisch

Het technisch verbeterde PEF-concept van Pulsemaster is energiezuiniger dan de vorige generatie. Ook geeft het een betere pulsbehandeling van de aardappelen met een compactere, modulair opgebouwde pulsgenerator. De pulsgenerator werkt in combinatie met een robuust en hygiënisch ontwerp van het transportsysteem en de PEF-behandelkamer. 

PEF-technologie is een continu proces en de compacte Pulsemaster-apparatuur is makkelijk  in te bouwen in bestaande verwerkingslijnen. Pulsemaster levert onder de merknaam Conditioner een reeks industriële systemen met capaciteiten van 1 tot 50 ton per uur per aardappelverwerkingslijn. De totale kosten op industriële schaal zijn circa 1 euro per ton voor celdesintegratiedoeleinden in de aardappelindustrie.

De apparatuur is daarnaast geschikt voor het verbeteren van andere droog-, snij-, pel- en persprocessen. Denk aan het drogen van paprika en druiven, het pellen en snijden van tomaten en het persen van groente en olijven.  In de vleesverwerking leidt PEF-processing tot kortere tumbletijden.

Jarenlange ervaring

In Pulsemaster is jarenlange unieke ervaring met de toepassing van pulsed powertechnologie gebundeld. De productiefaciliteit staat in het Brabantse Bladel. De gebruikte pulsgeneratoren hebben zich al uitgebreid bewezen voor toepassingen in de industrie, het onderzoek, de medische sector en de defensiesector. Uniek is dat zowel het laden als het ontladen in parallel gebeurt via een gepatenteerde technologie. Dit zorgt voor de meest effectieve en betrouwbare pulsopwekking.  

Pulsemaster wil de komende jaren verder groeien in de aardappel-, groente- en fruitverwerkende industrie en ontwikkelt in snel tempo exportactiviteiten. In het Amerikaanse Seattle/Bellevue is inmiddels een kantoor beschikbaar voor de Noord-Amerikaanse markt. “Met name de aardappelindustrie toont wereldwijd grote belangstelling voor onze nieuwe generatie PEF-technologie”, zegt algemeen directeur Mark de Boevere van Pulsemaster.

Daarnaast is PEF-processing inzetbaar voor de milde conservering van vloeibare voedingsmiddelen en dranken. Het pulserende elektrische veld inactiveert micro-organismen, maar laat waardevolle componenten als vitamines en eiwitten intact en functioneel. Ook voor milde conservering levert Pulsemaster complete PEF-systemen, inclusief een nieuwe generatie behandelkamers voor sappen.

Meer informatie over de PEF-technologie van Pulsemaster

http://www.pulsemaster.us

via Mark de Boevere, algemeen directeur Pulsemaster BV, Bladel, Nederland, tel. +31 (0)497 820300, e-mail mark.deboevere@pulsemaster.us