rfid

Basisprincipe

Radio frequency identification (RFID) is een technologie om van op afstand informatie op te slaan en uit te lezen van zogenaamde RFID-'tags' die op of in objecten zitten.

Potentieel

RFID evolueert naar een technologie die veel verder gaat dan puur identificatie, het wordt opgenomen in een grotere IT-infrastructuur. (Figuur 1)


Figuur 1: RFID als onderdeel van een grotere IT-infrastructuur.

Toepassingen

 

Supply chain management

RFID: van wijngaard tot glas

Straks, aan de feestdis, kan er al eens een speciaal wijntje van af. Maar is die wijn wel zo authentiek.als hij laat uitschijnen? Is hij wel van eengoed jaar? Welke weg heeft hij afgelegd en onder welke omstandigheden? Door met RFID technologie de hele trajectgeschiedenis automatisch van producent tot consument vast te leggen zouden we het allemaal te weten kunnen komen. Dat blijkt althans uit een Europees demonstratieproject, dat ook de meerwaarde van deze aanpak voor elke schakel in de keten uitzocht.

Een stap voorwaarts in de ontwikkeling van betaalbare RFID-tags voor retailverpakkingen

  Twee van de basisfuncties van verpakking zijn het beschermen van het product en het informeren van de consument. RFID (Radio Frequency Identification) levert een bijdrage aan de informatiefunctie van de verpakking. De ontwikkeling van dunne film RFID tags geprint op lage temperatuur, die werken volgens het ‘reader talks first’ principe, maakt de weg vrij voor de integratie van deze tags in de verpakking van op grote schaal geproduceerde retail producten.

Ontwikkeling van slimme RFID’s voor monitoring logistieke keten van bederfbare goederen.

Flinterdunne tags die tal van omgevingsparameters monitoren en via een draadloos platform met deze informatie de gebruiker een beeld geven van het kwaliteitsverloop van het produkt in de keten. NXP semiconductors Belgium, VerHaert New Products & Services en BIOSYST-MeBioS, K.U.Leuven, zijn de Vlaamse partners in het nieuw opgestarte Pasteurproject (IWT) die zullen samenwerken om dergelijke tags binnen afzienbare tijd te ontwikkelen.

Uitdagingen voor de implementatie van RFID in de voedingsindustrie

Radio Frequency Idenfication (RFID) is een opkomende alternatieve identificatietechnologie. Naast een groot potentieel, onder andere in de voedingsindustrie, zijn er zo ook een aantal beperkingen.

Eetbare micro-elektronica goed voor de gezondheid

Science fiction? Te gek voor woorden? Toch geloven enkele bedrijven en onderzoeksinstellingen er in. Onwaarschijnlijk maar waar, de eerste toepassingen bestaan al!

RFID is dood... Lang leve RFIT!

Terwijl vele toepassingen enkel een unieke identificatie vereisen, is er een evolutie naar ‘RF-tags’ die veel breder toepasbaar zijn en volledig te integreren in een veel groter IT systeem. Verschillende recent gelanceerde RFID producten doen veel meer dan enkel ‘Identification’ (ID) en zouden eigenlijk juister als ‘Radio Frequency Information Technology’ (RFIT) geclassificeerd kunnen worden.

Sensorsystemen van eigen bodem

Vlaams bedrijf ontwerpt draadloze sensorsystemen voor monitoren van kwaliteit in de voedselketen.

RFID temperatuurlogger voor opvolging koudeketen

Voedingsproducenten zijn vragende partij voor eenvoudige apparatuur die toelaat de koudeketen op een efficiënte manier te bewaken. Nieuwe technologieën kunnen hierbij een helpende hand zijn. Een semi-passieve RFID tag met geïntegreerde temperatuursensor werd ontwikkeld om de volledige koudeketen op te volgen.

Welke verpakking is intelligent?

Intelligente verpakkingen verstrekken de gebruiker informatie over de inhoud en laten dat weten aan de hand van diverse technologieën. Een huidige stand van zake...

Links

www.discoverrfid.org Website met algemene info over RFID
www.grifs-project.eu The Global RFID Interoperability Forum for Standards
www.rfid-in-action.eu Europees RFID platform
www.rfidnederland.nl RFID platform Nederland
www.rfid4u.nl Nederlandse RFID portal
www.rfid-konsortium.de Duits RFID consortium
www.rfidupdate.com Interessante info over industriële toepassingen
www.rfidjournal.com Engelstalige website
www.rfidsolutionsonline.com Engelstalige website
ASPIRE (EU) Het Europees project ASPIRE, voluit 'Advanced Sensors and lightweight Programmable middleware for Innovative Rfid Enterprise applications'. heeft als doel een royalty vrije 'middleware' te ontwikkelen en te promoten
TRACE (EU) Het Europees project TRACE, voluit ‘Tracing the Food commodities in Europe', heeft als doel om de gezondheid en het welzijn te verbeteren van de Europese consument door de traceerbaarheid van levensmiddelen te versterken en methodes te ontwikkelen die de oorsprong van producten verzekeren.

Inhoud syndiceren