Kwetsbare producten verpakken zonder overgewicht

Printervriendelijke versieSend by email

Kwetsbare producten zoals champignons, aardbeien en kerstomaten worden best zo min mogelijk gemanipuleerd om de kwaliteit te behouden. Via de Multicorrector (TNG foodtechnology) kunnen verpakkingen met verse, kwetsbare producten automatisch op gewicht gebracht worden zodat het “weggeven” van teveel product tot een minimum beperkt wordt.

Een blauw bakje champignons van 250 gram dient ook echt 250 gram product te bevatten en liefst niet meer (voor de producent) of minder (voor de consument). Maar hoe voorkom je nu onder- of overgewicht? Tot nu toe werden de bakjes handmatig op het juiste gewicht gebracht. Kwetsbare producten zoals champignons, aardbeien en kerstomaten worden echter beter zo min mogelijk gemanipuleerd om de beste kwaliteit te behouden.

Handling en verpakking

De Multicorrector is een eigen innovatie van TGN foodtechnology, het jongste bedrijf van de Tuintegroep uit Hengevelde, Nederland. Dit bedrijf ontwikkelt en bouwt machines voor de handling en verpakking van levensmiddelen. In samenwerking met groentenverpakkers en specialisten binnen de sector werd zo de Multicorrector ontwikkeld. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de verpakking van champignons kan deze machine ook toegepast worden op andere kwetsbare producten.

De Multicorrector weegt en corrigeert de voorgevulde verpakkingen binnen een opgegeven onder- en bovengrens. De verpakkingen op de transportband passeren langs een weegband waar nagegaan wordt of ze te licht, te zwaar of precies genoeg wegen. Via een lijnverdeler worden de producten vervolgens opgesplitst over twee banen: één voor de producten met het correcte gewicht en één voor de producten met over- of ondergewicht. De eerste band gaat rechtstreeks naar de uitvoer, terwijl de tweede band eerst langs een 3D scanner passeert.

3D scanner

Net zoals een gewone camera maakt een 3D scanner een beeld van een driedimensionale omgeving, met als extra dat van elk vastgelegd punt in de ruimte ook de afstand tot het apparaat wordt geregistreerd. Het werkingsprincipe van een 3D scanner is terug te voeren op een laser-afstandsmeter. De laser produceert een smalle lichtstraal in een bepaalde richting en het tijdsverschil tussen het inschakelen van de laser en het opvangen van het gereflecteerde licht is een maat voor de afstand. Het resultaat is een driedimensionale puntenwolk die met een computerprogramma kan worden omgezet tot een driedimensionale reconstructie. 

Via deze scanner wordt nagegaan waar er extra product kan neergelegd worden en waar er logischerwijze overbodig product kan worden weggenomen. Twee robotarmen voeren vervolgens zorgvuldig deze correctie uit, zodat handwerk overbodig wordt. De bakjes met het gecorrigeerde gewicht komen automatisch weer op de invoerlijn terecht waar ze opnieuw worden gewogen.

 

Meer weten

www.tgnfoodtechnology.com
www.tuinte.com