Intelligente verpakkingen voor de follow-up van temperaturen

Printervriendelijke versieSend by email

ThinFilms Electronics ontwikkelt gedrukte elektronica om etiketten te creëren die kritieke temperatuurdrempels registreren en weergeven.

Communicerende verpakking bevindt zich nog in een embryonaal stadium en vertegenwoordigt momenteel slechts 12 miljoen $. Maar sinds de eerste Hallmark-wenskaarten met geluid en licht of de lichtgevende cornflakesverpakkingen van Kellogg zijn de mogelijkheden talrijker geworden dankzij de integratie van functies die de gedrukte elektronica mogelijk maakt.

Thinfilm Electronics is een Noorse onderneming gespecialiseerd in herschrijfbare, niet-vluchtige geheugens gebaseerd op ferro-elektrische polymeren en roll-to-rolldrukprocedés.

De onderneming ontwikkelt momenteel gedrukte systemen voor de voedingsindustrie met temperatuursensoren. Het eerste project wordt ontwikkeld in partnership met de Amerikaanse verpakkingsreus Bemis en maakt de follow-up mogelijk van bederfbare eetwaren of broze medicamenten. 

Intelligente verpakking toont temperatuur

Het gedrukte elektronische etiket omvat een geheugen, een sensor (PST Sensors) en een organisch, logisch circuit (PARC). Het detecteert de overschrijdingen van kritieke temperatuurdrempels en registreert de digitale gegevens met het oog op latere analyse. Het levert gegevens over de thermische historiek van gevoelige producten via een elektrochrome, externe low-costdisplay (ACREO).

Het elektronisch etiket is wegwerpbaar en goedkoop en zou niet duurder zijn dan een etiket dat verandert van kleur onder invloed van temperatuur. Een timer en een RF-communicatie moeten nog worden toegevoegd. De commercialisering is gepland voor eind 2014. 

Bron